Català  ·  Español10-08-2022
Text Gran Text Normal Text Petit
Esteu aquí: Inici Àrea Econòmica Notícies El projecte de pressupostos de l’Ajuntament de Lleida per l’any 2016 garanteix els serveis públics, augmenta les prestacions socials i consolida les bonificacions

Notícies

Accions del document

El projecte de pressupostos de l’Ajuntament de Lleida per l’any 2016 garanteix els serveis públics, augmenta les prestacions socials i consolida les bonificacions

Darrera modificació 20-11-2015 16:52

L’atenció social a les persones i famílies i el foment de l’ocupació continuen sent les prioritats del pressupost municipal de l’Ajuntament de Lleida per l’any 2016. Més de 31,6 milions d’euros es destinaran íntegrament a cohesió social, educació i ocupació, una xifra que s’incrementa respecte l’any passat en 1 milió d’euros L’Ajuntament de Lleida destinarà 1,3 milions d’euros a la compra d’habitatges buits, que s’incorporaran a la Borsa Municipal d’Habitatge i es posaran a disposició dels ciutadans i ciutadanes a través de lloguer social

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, juntament amb la tinenta d’alcalde i regidora d’Economia i Hisenda, Montse Mínguez, i el tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha presidit aquest matí la presentació del projecte de pressupostos de l’equip de govern de l’Ajuntament de Lleida per l’any 2016, un pressupost amb una clara orientació social des de tots els punts de vista, que prioritza fonamentalment el foment de l’ocupació i l’atenció social a les persones i les famílies.

L'alcalde ha remarcat que el projecte de pressupostos municipals de 2016 garanteix el funcionament ordinari de la ciutat, el manteniment i, fins i tot, increment de tots serveis públics i el foment de les polítiques socials i d’ocupació. Inclou tall de veu d’Àngel Ros. “Volem sortir de la crisi econòmica i social que estem vivint, però ho volem fer prioritzant polítiques d’ocupació i foment empresarial”, ha continuat l’alcalde, qui també ha posat de manifest que la proposta de comptes municipals millora la qualitat dels serveis públics i, a més, consolida els avenços socials dels darrers anys.

El projecte de pressupost municipal de 2016 garanteix els serveis públics, manté prestacions socials i augmenta bonificacions.

El pressupost municipal de l’Ajuntament de Lleida per l’any 2016 ascendeix a 149,795 milions d’euros sense inversions. La Paeria destinarà, íntegrament, 31,61 milions d’euros a cohesió social, educació i ocupació, una xifra que s’incrementa respecte l’any passat i que suposa el 24,2% del pressupost. La segona partida on la Paeria invertirà més és en serveis per a la ciutat, un total de 27,3 milions d’euros, que suposa un 20,8% del total. A seguretat, civisme i règim interior es destinarà un total de 19,73 milions -15,1% del total- i a Urbanisme i Via Pública s’invertirà un total de 18,27 milions –un 14% del pressupost total. Inclou tall de veu d’Àngel Ros. En canvi, s’han reduït les partides destinades a òrgans de govern i grups municipals i els serveis de caràcter general.

En conjunt es tracta d’un pressupost que aposta pel manteniment i, fins i tot, increment dels serveis públics municipals a la ciutat, amb la contenció de la càrrega impositiva sobre el contribuent derivada de la congelació global dels impostos i taxes públiques per quart any consecutiu –amb reducció de la taxa de les Escoles Bressol Municipal i dels valors cadastrals en un 18%- i l’augment de bonificacions i beneficis socials per a les famílies.

Àngel Ros ha destacat també el manteniment de totes les bonificacions d’anys anteriors. D’aquesta manera, “consolidem tots els avantatges socials que anem aconseguint amb el pas dels anys, com per exemple la gratuïtat de la teleassistència, la gratuïtat del transport públic per la gent gran i el bonus de 50 hores gratuïtes a l’any per conductors sense multes”, ha destacat l’alcalde.

Un altre punt important del pressupost previst pel 2016 és la significativa reducció de l’endeutament, que serà de 9,6 milions d’euros. Els pressupostos de la Paeria aconsegueixen també una major capacitat econòmica gràcies a la reducció significativa de la despesa financera. La Paeria continuarà rebaixant, com ja ha fet els darrers anys, la ràtio del deute sobre ingressos corrents. La proporció de deute viu sobre ingressos corrents per l’any 2016 es situarà en el 57,96%, la més baixa dels darrers anys. En aquest sentit, cal remarcar que el 2003 aquest indicador va arribar a un màxim del 133% i que l’any passat va ser del 64%.

La política social d’habitatge i les polítiques verdes, una prioritat de l’equip de govern

Una altra de les prioritats de l’equip de govern és la garantia de les polítiques socials com atenció social, educació i habitatge. Ple que fa a política d’habitatge, el paer en cap ha anunciat que “en aquests moments s’està negociant amb diverses entitats bancàries l’adquisició de paquets d’habitatges buits per destinar-los a lloguer social”. En concret, l’alcalde ha explicat que la Paeria té un romanent provinent de venda d’actius immobiliaris de 900.000 euros que posarà al servei de les polítiques d’habitatge. A més a més, l’EMU destinarà 400.000 euros a la compra d’habitatge. “Un total d’1,3 milions d’euros dedicats a la compra d’habitatges buits, que s’incorporaran a la Borsa Municipal d’Habitatge i es posaran a disposició dels ciutadans i ciutadanes a través de lloguer social”. Inclou tall de veu de l’alcalde de Lleida.

A més a més, en matèria d’habitatge s’ha destacat que la regidoria de la Gestió dels Recursos Municipals i la Hisenda Municipal s’estan preparant liquidacions a entitats bancàries d’acord amb l’ordenança, que preveu una taxa per disposició d’habitatges buits que no es posen a l’abast de la borsa social.

El pressupost municipal posa també un especial relleu en el desenvolupament de polítiques verdes a la ciutat, prioritzant la sostenibilitat energètica en tots els àmbits i les polítiques d’eficiència i manteniment dels serveis públics amb aquests criteris. En aquest sentit, el paer en cap ha explicat que s’està treballant en un concurs públic de manteniment d’edificis i infraestructures municipals amb criteris de sostenibilitat i en l’adquisició de vehicles de transport públic més sostenibles.

 


  • XHTML 1.0 Transitional
  • CSS 2.0
  • WAI-AA (WCAG 1.0)