Català  ·  Español10-08-2020
Text Gran Text Normal Text Petit
Esteu aquí: Inici Àrea Econòmica Notícies Els lleidatans i lleidatanes s’estalviaran més de 2,5 milions d’euros per la congelació d’impostos i taxes i l’augment de bonificacions l’any 2014

Notícies

Accions del document

Els lleidatans i lleidatanes s’estalviaran més de 2,5 milions d’euros per la congelació d’impostos i taxes i l’augment de bonificacions l’any 2014

Darrera modificació 16-10-2013 11:57

L’Ajuntament de Lleida congela o rebaixa tots els impostos i taxes municipals i incrementa les bonificacions per raons socials en impostos com l’IBI i plusvàlua, i també en les taxes educatives i socials

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la tinenta d’alcalde, Montse Mínguez, han presentat aquest matí les ordenances fiscals de l’Ajuntament de Lleida pel 2014, en què es preveu una congelació o rebaixa de tots els impostos i taxes municipals. La proposta d’ordenances fiscals de l’any vinent recull també un augment de les bonificacions per raons socials en impostos com l’IBI i la plusvàlua, i també en les taxes educatives i socials. La congelació dels impostos i taxes i l’augment de les bonificacions representarà un estalvi de 2,5 milions d’euros pels lleidatans i lleidatanes, una proposta d’estalvi que comprèn uns 2.205.093,15 euros provinents de la congelació d’impostos i taxes, i uns 315.000 euros provinents de les noves bonificacions.

El paer en cap, Àngel Ros, ha explicat que amb aquestes mesures l’Ajuntament de Lleida continua estant al costat dels ciutadans, sent sensible a les dificultats generades per la crisi econòmica i social. Per la seva banda, la responsable d’economia i finances del consistori lleidatà, Montse Mínguez, ha afegit que es tracta de la proposta d’ordenances més socials dels darrers anys.

En el cas de l’IBI, la congelació s’aconsegueix rebaixant un 5,11% el tipus IBI, passant de l’actual 0,646 al 0,613%, que compensarà l’augment que s’hauria produït per la revisió del valor cadastral. Amb aquest nou tipus es mantindrà invariable la recaptació que l’Ajuntament assolirà a partir de l’aplicació d’aquest impost, el més representatiu del finançament municipal. Cal destacar, com a novetat, la bonificació del 50% de la quota íntegra pels habitatges que es lloguin a través del Programa de Mediació per al Lloguer Social que gestiona l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Lleida.

En el cas de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, hi haurà un augment de la bonificació del 50% al 90% en el cas d’herències d’immobles que siguin domicili habitual. També hi haurà un augment de la bonificació del 80% en la quota de l’impost si l’habitatge heretat es cedeix al Programa de Mediació per al Lloguer Social que gestiona l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Lleida.

Pel que fa als serveis educatius, s’han ampliat els límits econòmics i familiars per accedir a bonificacions, i també hi hauran bonificacions per a famílies nombroses. Finalment, les taxes relacionades amb benestar i cohesió social inclouen la teleassistència gratuïta a partir dels 75 anys. Àngel Ros ha remarcat, en aquest sentit, que l’Ajuntament de Lleida és pioner en oferir la teleassistència com un servei universal.

A més a més, algunes de les taxes municipals s’han reduït sensiblement, com és el cas de la taxa de comerç i mercats, amb una reducció del 10% de les tarifes, o la taxa del viver d’emprenedors de F.P, amb una rebaixa del 50%.

L’Ajuntament de Lleida continua apostant per mantenir i millorar les facilitats per complir les obligacions tributàries dels contribuents. En aquest sentit, s’amplia de 6 a 12 mesos el termini per a la concessió automàtica dels fraccionaments per deutes de fins a 1.200 euros, s’eleva de 9.000 a 18.000 euros l’import amb dispensa de garantia i es permet la compensació de deutes tributaris amb factures pendents de cobrament.

Cal recordar, finalment, la finalitat social de les ordenances fiscals, amb l'ampliació dels criteris de renda per bonificacions en les taxes educatives, bonificacions per família nombrosa a totes les taxes educatives, la gratuïtat de teleassistència a partir dels 75 anys, la bonificació del 50% de l'IBI a pisos llogats  a través de l'Oficina Local d'Habitatge i els ajuts extraordinaris de compensació de la plusvàlua en casos d'execució hipotecària o dació en pagament, entre altres.


  • XHTML 1.0 Transitional
  • CSS 2.0
  • WAI-AA (WCAG 1.0)