Català  ·  Español25-09-2022
Text Gran Text Normal Text Petit
Esteu aquí: Inici Àrea Econòmica Notícies L’ajuntament de Lleida aprova les ordenances fiscals per a l’any 2013

Notícies

Accions del document

L’ajuntament de Lleida aprova les ordenances fiscals per a l’any 2013

Darrera modificació 07-11-2012 15:15

L’Ajuntament de Lleida ha aprovat les ordenances fiscals per al 2013 amb el vot a favor de l’equip de govern (PSC) i en contra dels dos grups de l’oposició (CiU i PP). El projecte, que ara passa a informació pública, recull la reducció de 10 euros mensuals de l’augment previst per a la taxa de les Escoles Bressols.

L’alcalde, Àngel Ros, ha explicat que, després de parlar amb la comunitat escolar i amb la federació de pares i mares d’alumnes, el cost serà de 125 euros per infant cada mes, a banda de la matrícula de 50 euros. “L’augment és, per tant, de l’ordre del 30 per cent, que absorveix menys de la meitat del que ha deixat d’abonar la Generalitat per aquest concepte”, ha dit.
Precisament, la política econòmica de l’Estat i de la Generalitat vers els ajuntaments ha centrat el debat de les ordenances. La tinenta d’alcalde, Montse Mínguez, ha posat sobre la taula el perjudici per a les finances de tots els ajuntaments que aquestes dues administracions estan provocant. A la Paeria, li deuen 25’9 milions d’euros, un deute que se suma al cost que l’aplicació del nou IVA suposa per als consistoris, en el cas de Lleida, 2 milions d’euros.
Montse Mínguez ha explicat que l’augment mig dels impostos municipals per a una família és del 3’56 per cent -24’46 euros en un any- i ha comparat el que representa aquesta xifra amb l’increment del 28’47 per cent -1.940 euros en un any- que experimentaran el proper exercici els impostos estatals. La regidora ha destacat les bonificacions i la possibilitat de fragmentar els pagaments que ofereix la Paeria.
L’alcalde ha subratllat que els impostos són un factor de cohesió social i de redistribució de riquesa, que contribueixen a la prestació de serveis i signifiquen que una ciutat funciona. Sobre la seva proporció, el paer en cap ha explicat que els impostos municipals representen el 7’5 per cent de tots els que paga el ciutadà, al costat del 48’4 per cent destinat a l’IVA i del 44’1 per cent, a l’IRFP. El percentatge dels tributs locals baixa al 6’1 per cent si es té en compte la seguretat social.

  • XHTML 1.0 Transitional
  • CSS 2.0
  • WAI-AA (WCAG 1.0)