Català  ·  Español10-08-2020
Text Gran Text Normal Text Petit
Esteu aquí: Inici Àrea Econòmica Notícies Les ordenances fiscals s’actualitzen a nivell general segons l’IPC i, en alguns casos, també amb la repercussió de l’increment de l’IVA

Notícies

Accions del document

Les ordenances fiscals s’actualitzen a nivell general segons l’IPC i, en alguns casos, també amb la repercussió de l’increment de l’IVA

Darrera modificació 31-10-2012 14:11

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit aquesta tarda la presentació del projecte d’Ordenances Fiscals per l’any 2013, acompanyat de tots els tinents d’alcalde del consistori lleidatà.

Les ordenances fiscals per l’any 2013 suposaran per a la immensa majoria de les famílies un increment general del 2,65% -mitjana de l’IPC de Catalunya i Lleida- pel que fa als impostos i l’IPC més la repercussió de l’increment de l’IVA per les taxes i preus públics. La responsable d’economia de l’Ajuntament de Lleida, Montse Mínguez, ha subratllat que “les noves ordenances fiscals pretenen arribar a un equilibri entre els ingressos i les despeses del consistori lleidatà en un context de crisi econòmica”.

Pel que fa a l’impost de béns immobles (IBI), la proposta de modificació de les ordenances fiscals per al proper 2013 contempla una reducció del tipus impositiu respecte l’any passat. Així, el tipus impositiu serà enguany de 0,646, mentre que l’any anterior era de 0,665. Aquesta rebaixa se suma a la rebaixa realitzada ja l’any anterior, quan l’IBI va ser reduït del 0,682 al 0,665.

L’Ajuntament de Lleida ha aplicat, des del 2006, totes les mesures possibles previstes per la llei, per tal que l’efecte de la revisió cadastral fos més moderat pels lleidatans i lleidatanes. Entre aquestes mesures, cal destacar les rebaixes del tipus impositiu de l’inici de la revisió, l’establiment d’uns topalls en els rebuts durant el període màxim legal, el fraccionament dels rebuts en 4 terminis i l’augment de les bonificacions que permet la llei a les famílies nombroses i a les noves construccions i rehabilitacions. Amb aquesta mesura, "la Paeria preveu reduir l'impacte sobre les famílies de la revisió cadastral de l'Estat ja que per a la majoria de les llars lleidatanes (un 72% dels contribuents) l’increment del rebut de l’IBI serà inferior a 15 euros a l’any”.

A més, la Paeria manté les bonificacions permeses en l'IBI per a les famílies nombroses, per a noves edificacions i per a rehabilitacions. Així, la bonificació a famílies nombroses serà de 120 € i de 170 € si els ingressos de la unitat familiar són menors que l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM). També es contempla una bonificació del 10% per instal•lacions d’energies renovables no obligatòries.
Pel que fa a altres impostos, es congela el tipus impositiu en l’impost sobre construccions, instal•lacions i obres, es congela l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana i, també, la taxa del viver d’emprenedors de FP.

Respecte a les taxes educatives, Àngel Ros ha subratllat que “l’error polític més gran de l’actual govern de la Generalitat han estat les retallades en educació”. “La davallada de les subvencions en matèria educativa aplicada per la Generalitat va ser absorbida íntegrament per l’Ajuntament de Lleida durant el passat curs acadèmic, sense que això suposés cap càrrega econòmica per a les famílies”. “En el curs escolar 2012/2013, però, la retallada de la Generalitat en les subvencions, s’absorbirà al 50% entre l’Ajuntament i les famílies”, ha afegit l’alcalde. Segons el paer en cap, “l’educació que ofereixen les escoles bressol en els primers anys de vida dels nens i nenes i, també, l’educació cultural, musical i artística és fonamental i bàsica per la formació integral de la persona”.

La recollida d’escombreries recull l’augment de l’IVA i dels costos del Consorci de Residus –amb aquesta taxa es cobreix el 52% del cost del servei-, tot i que hi ha bonificacions de renda als llogaters quan per contracte hagin de suportar la repercussió de la taxa, bonificacions per ingressos familiars o bonificacions per l’ús de les deixalleries municipals.

  • XHTML 1.0 Transitional
  • CSS 2.0
  • WAI-AA (WCAG 1.0)